|
| Author |
Message |
dan_07
 Group: Members Joined: 29 Sep 2008 Posts: 1877 Gold: Locked Clan: E-Drama
Status: Warn:  Reputation: 6
|
#1 Posted: 24 Jul 2011 09:51 am Post subject: Krakowianie |
|
|
| Ciekawi mnie jedna rzecz. Jak się mówi - "jadę na Hutę" czy "jadę do Huty"? |
|
| Back to top |
|
 |
Scream
 Group: Members Joined: 05 Mar 2010 Posts: 7936 Gold: Locked
Status: Warn:  Reputation: 17
|
#2 Posted: 24 Jul 2011 10:37 am Post subject: |
|
|
| nie jestem z Krk, ale jeśli chodzi o dzielnicę powinno się mówić jadę na hutę, kto używa drugiej formy jest jebanym debilem. |
|
| Back to top |
|
 |
Azure The Psychonaut
 Group: Members Joined: 24 Feb 2010 Posts: 7296 Gold: 0.10 Clan: E-Drama

Status: Warn:  Reputation: 16
|
#3 Posted: 24 Jul 2011 10:56 am Post subject: |
|
|
| Scream wrote: | | nie jestem z Krk, ale jeśli chodzi o dzielnicę powinno się mówić jadę na hutę, kto używa drugiej formy jest jebanym debilem. |
Nie, ty po prostu jesteś jebanym analfabetą.
Rozumiem, że mówisz, "jadę na śródmieście".
"NA" w tym wypadku pasuje tylko i wyłącznie, jeśli jechałbym do huty im. T. Sędzimira do pracy. _____________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Michald13 Martynka <3
 Group: Members Joined: 26 Feb 2010 Donor:  Posts: 18035 Gold: 1.90 Clan: chillout

Status: Warn:  Reputation: 25
|
#4 Posted: 24 Jul 2011 10:59 am Post subject: |
|
|
Ja mówię raz tak, raz tak. _____________________ Piwko to jest napój, chcesz se wypić to pracuj,
nie ma pracy kombinuj, gdy robisz ruchy się pilnuj
http://www.lastfm.pl/user/DramBejz |
|
| Back to top |
|
 |
Scream
|
#5 Posted: 24 Jul 2011 11:50 am Post subject: |
|
|
| Azure wrote: | | Scream wrote: | | nie jestem z Krk, ale jeśli chodzi o dzielnicę powinno się mówić jadę na hutę, kto używa drugiej formy jest jebanym debilem. |
"NA" w tym wypadku pasuje tylko i wyłącznie, jeśli jechałbym do huty im. T. Sędzimira do pracy. |
TY SKURWYSYŃSKI CWELU
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=10965
| Quote: | Być może o Nowej Hucie jeszcze nie pisaliśmy, ale to nie znaczy, że problem nie był w ogóle omawiany. Wpisałem w okienko poradnianej wyszukiwarki nazwę dzielnicy Kabaty – znanej choćby stąd, że jedyne w Polsce metro jeździ do Kabat – i znalazłem odpowiedź na podobne pytanie. Zaczyna się ona zdaniem: „Z nazwami dzielnic zasadniczo łączymy przyimek na, wyjątkiem są przede wszystkim te dzielnice, które powstały z przyłączenia do miasta dawnych wsi”. Jak widać, dobrze odnosi się ono do sytaucji Nowej Huty.
Drugie zdanie tamtej porady też warto przytoczyć: „Kiedyś mówiono w Mokotowie, dziś tylko na Mokotowie”. Jak widać, dawne wsie lub majątki podmiejskie z czasem zaczynamy traktować jako dzielnice, co ma konsekwencje w wyborze innych przyimków. Proces ten może być powolny i nieco kapryśny, ale mamy prawo spodziewać się, że z Nową Hutą stanie się kiedyś to samo, co z Mokotowem.
Z Pana listu wynika, że dawniej podkrakowski Kazimierz ma już ten proces za sobą, toteż dziś jeździ się na Kazimierz. Dobrze wiedzieć: kiedy niedawno jechałem tam tramwajem ze stacji Kraków Główny, byłem przekonany, że jadę do Kazimierza.
— Mirosław Bańko, PWN |
|
|
| Back to top |
|
 |
Michald13 Martynka <3
 Group: Members Joined: 26 Feb 2010 Donor:  Posts: 18035 Gold: 1.90 Clan: chillout

|
#6 Posted: 24 Jul 2011 12:44 pm Post subject: |
|
|
got synu kurwy i szatania nie pierdol. _____________________ Piwko to jest napój, chcesz se wypić to pracuj,
|
| Back to top |
|
 |
Scream
|
#7 Posted: 24 Jul 2011 01:02 pm Post subject: |
|
|
| AZURE SKURWYYŃSKI CHUJU, WSTYD CI KURWO NIE? |
|
| Back to top |
|
 |
Michald13 Martynka <3

|
#8 Posted: 24 Jul 2011 01:06 pm Post subject: |
|
|
Mroczny Mojżeszu wyrażaj się synu syjonu _____________________ Piwko to jest napój, chcesz se wypić to pracuj,
|
| Back to top |
|
 |
Guru-PvP
 Group: Members Joined: 27 May 2010 Posts: 3557 Gold: 88.60 Clan: Piękni i Bogaci

Status: Warn:  Reputation: 12
|
#9 Posted: 24 Jul 2011 01:07 pm Post subject: |
|
|
| Scream wrote: | | AZURE SKURWYYŃSKI CHUJU, WSTYD CI KURWO NIE? |
UWIELBIAM WIDOK ZGASZONEGO STUDENCIAKA. NIECH UMIERA SMIEC, BO PIERDOLONY MYSLI, ZE WSZYSTKIE ROZUMY POZJADAL. A PEWNIE DO DZIS NIE WIE, ZE W WIELKIEJ AMERYCE JEST KILKA STREF CZASOWYCH. LATWE GOWNO PLASUJE SIE W PODRECZNIKOWYM SZABLONIE JEBANEGO STUDENCIAKA, KTORY CO NAJWYZEJ NADAJE SIE DO ZAPIERDALANIA NA MAGAZYNIE ZA MINIMALNA. _____________________
| Scream wrote: | | Teraz napierdalam swoją własną 20min superserię i efekty są dla ciebie nieosiągalne. |
| rotto wrote: | | jebie mnie to wszak jestem sportowcem, umiem się podciągnąć 50 razy, bo systematycznie i sukcesywnie ćwiczyłem, zdychaj kurwa |
|
|
| Back to top |
|
 |
Azure The Psychonaut

|
#10 Posted: 24 Jul 2011 05:13 pm Post subject: |
|
|
| Scream wrote: | | Azure wrote: | | Scream wrote: | | nie jestem z Krk, ale jeśli chodzi o dzielnicę powinno się mówić jadę na hutę, kto używa drugiej formy jest jebanym debilem. |
"NA" w tym wypadku pasuje tylko i wyłącznie, jeśli jechałbym do huty im. T. Sędzimira do pracy. |
TY SKURWYSYŃSKI CWELU
| Quote: | Być może o Nowej Hucie jeszcze nie pisaliśmy, ale to nie znaczy, że problem nie był w ogóle omawiany. Wpisałem w okienko poradnianej wyszukiwarki nazwę dzielnicy Kabaty – znanej choćby stąd, że jedyne w Polsce metro jeździ do Kabat – i znalazłem odpowiedź na podobne pytanie. Zaczyna się ona zdaniem: „Z nazwami dzielnic zasadniczo łączymy przyimek na, wyjątkiem są przede wszystkim te dzielnice, które powstały z przyłączenia do miasta dawnych wsi”. Jak widać, dobrze odnosi się ono do sytaucji Nowej Huty.
Drugie zdanie tamtej porady też warto przytoczyć: „Kiedyś mówiono w Mokotowie, dziś tylko na Mokotowie”. Jak widać, dawne wsie lub majątki podmiejskie z czasem zaczynamy traktować jako dzielnice, co ma konsekwencje w wyborze innych przyimków. Proces ten może być powolny i nieco kapryśny, ale mamy prawo spodziewać się, że z Nową Hutą stanie się kiedyś to samo, co z Mokotowem.
Z Pana listu wynika, że dawniej podkrakowski Kazimierz ma już ten proces za sobą, toteż dziś jeździ się na Kazimierz. Dobrze wiedzieć: kiedy niedawno jechałem tam tramwajem ze stacji Kraków Główny, byłem przekonany, że jadę do Kazimierza.
— Mirosław Bańko, PWN |
|
HUTA JEST WYJĄTKIEM PIERDOLONY DEBILU ; DDDDDDDDD
DOBRZE, ŻE TO ZAZNACZYŁEŚ
Z nazwami dzielnic zasadniczo łączymy przyimek na, wyjątkiem są przede wszystkim te dzielnice, które powstały z przyłączenia do miasta dawnych wsi
Z nazwami dzielnic zasadniczo łączymy przyimek na, wyjątkiem są przede wszystkim te dzielnice, które powstały z przyłączenia do miasta dawnych wsi
Z nazwami dzielnic zasadniczo łączymy przyimek na, wyjątkiem są przede wszystkim te dzielnice, które powstały z przyłączenia do miasta dawnych wsi _____________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
grzejnik
 Group: Members Joined: 17 Oct 2008 Posts: 2121 Gold: 0.01 Clan: E-Drama

Status: Warn:  Reputation: 2
|
#11 Posted: 24 Jul 2011 05:22 pm Post subject: |
|
|
got poszedł zaparzyć wyjątkowo melisę na uspokojenie.D _____________________
|
|
| Back to top |
|
 |
Scream
|
#12 Posted: 24 Jul 2011 05:32 pm Post subject: |
|
|
| Azure wrote: | | Scream wrote: | | Azure wrote: | | Scream wrote: | | nie jestem z Krk, ale jeśli chodzi o dzielnicę powinno się mówić jadę na hutę, kto używa drugiej formy jest jebanym debilem. |
TY SKURWYSYŃSKI CWELU
— Mirosław Bańko, PWN |
|
HUTA JEST WYJĄTKIEM PIERDOLONY DEBILU ; DDDDDDDDD
DOBRZE, ŻE TO ZAZNACZYŁEŚ
Z nazwami dzielnic zasadniczo łączymy przyimek na, wyjątkiem są przede wszystkim te dzielnice, które powstały z przyłączenia do miasta dawnych wsi |
KRAKÓW:
Kraków (łac. Cracovia, jid. Kroke, niem. Krakau, hiszp. wł. Cracovia, fr. Cracovie) – miasto na prawach powiatu w południowej Polsce
NOWA HUTA:
Nowa Huta – historyczna część obszaru Krakowa powstała w latach 1949–1990, zaprojektowana od podstaw. W latach 1949 do 1951 samodzielna jednostka osadnicza zlokalizowana na wschód od Krakowa, w założeniu mająca stać się[1] socrealistycznym miastem. |
|
| Back to top |
|
 |
rotto ◣_◢
 Group: Members Joined: 29 Jun 2008 Posts: 12869 Gold: 0.00 Clan: drum & bass
Status: Warn:  Reputation: 37
|
#13 Posted: 24 Jul 2011 05:34 pm Post subject: |
|
|
o kurwa azure łatwy win, jak zwykle to lewackie ścierwo nie doczytało, bo pewnie chliptało teraz swoją pierdoloną kawę od której jest uzależniony. zdychaj got _____________________
| Pekin wrote: | | niestety nie chodzę w miejsca gdzie selekcja naturalna obowiązuje |
 |
|
| Back to top |
|
 |
Scream
|
#14 Posted: 24 Jul 2011 05:39 pm Post subject: |
|
|
| rotto wrote: | | o kurwa azure łatwy win, jak zwykle to lewackie ścierwo nie doczytało, bo pewnie chliptało teraz swoją pierdoloną kawę od której jest uzależniony. zdychaj got |
ŻADEN WIN TY KURWO. WYGRAŁEM JA.
NOWA HUTA KURWA NIE JEST ANI NIE BYŁA WSIĄ. |
|
| Back to top |
|
 |
Azure The Psychonaut

|
#15 Posted: 24 Jul 2011 07:02 pm Post subject: |
|
|
| Scream wrote: | | rotto wrote: | | o kurwa azure łatwy win, jak zwykle to lewackie ścierwo nie doczytało, bo pewnie chliptało teraz swoją pierdoloną kawę od której jest uzależniony. zdychaj got |
NO PO CHUJU, JAK TU SIE DOOKOLA KROWY PASLY
NIE MODLILES SIE DZIS CHYBA DO SWIATOWIDA, BO COS CI NIE WYSZLO _____________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Michald13 Martynka <3

|
#16 Posted: 25 Jul 2011 01:34 am Post subject: |
|
|
Azur tu chodzi chyba o takie wyjątki, że dzielnica ma nazwę wsi, która została przyłączona. Coś aka Tyniec, Bieńczyce itp itd. Nowa Huta jako całość nie ma nazwy od wsi. _____________________ Piwko to jest napój, chcesz se wypić to pracuj,
|
| Back to top |
|
 |
Scream
|
#17 Posted: 25 Jul 2011 12:54 pm Post subject: |
|
|
| Azure wrote: | | Scream wrote: | | rotto wrote: | | o kurwa azure łatwy win, jak zwykle to lewackie ścierwo nie doczytało, bo pewnie chliptało teraz swoją pierdoloną kawę od której jest uzależniony. zdychaj got |
NIE MODLILES SIE DZIS CHYBA DO SWIATOWIDA, BO COS CI NIE WYSZLO |
GÓWNO W DUPIE. MÓWIŁEM KURWO JEBANA, ŻE JEŚLI CHODZI O NAZWY DZIELNIC, TO UŻYWA SIĘ PRZYIMKA NA, JEŚLI TAK NIE JEST TO ZACZNIE SIĘ UŻYWAĆ. A TY JESTES PO PROSTU JEBANYM DEBILEM, ANALFABETA I KURWĄ PODLUDZKĄ.
NIENAWIDZĘ CIĘ I ZDECHNIESZ JAK ZOBACZĘ TWÓJ ŻYDOWSKI RYJ W KRK. |
|
| Back to top |
|
 |
Azure The Psychonaut

|
#18 Posted: 25 Jul 2011 01:20 pm Post subject: |
|
|
| Scream wrote: | | Azure wrote: | | Scream wrote: | | rotto wrote: | | o kurwa azure łatwy win, jak zwykle to lewackie ścierwo nie doczytało, bo pewnie chliptało teraz swoją pierdoloną kawę od której jest uzależniony. zdychaj got |
GÓWNO W DUPIE. MÓWIŁEM KURWO JEBANA, ŻE JEŚLI CHODZI O NAZWY DZIELNIC, TO UŻYWA SIĘ PRZYIMKA NA, JEŚLI TAK NIE JEST TO ZACZNIE SIĘ UŻYWAĆ. A TY JESTES PO PROSTU JEBANYM DEBILEM, ANALFABETA I KURWĄ PODLUDZKĄ.
TY KURWA LEWAKU PIERDOLONY ROZPIERDOLE CI TEGO SWIADOWIDA KOLO WAWELU KURWA _____________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Scream
|
#19 Posted: 25 Jul 2011 01:45 pm Post subject: |
|
|
| Azure wrote: | | Scream wrote: | | Azure wrote: | | Scream wrote: | | rotto wrote: | | o kurwa azure łatwy win, jak zwykle to lewackie ścierwo nie doczytało, bo pewnie chliptało teraz swoją pierdoloną kawę od której jest uzależniony. zdychaj got |
TY KURWA LEWAKU PIERDOLONY ROZPIERDOLE CI TEGO SWIADOWIDA KOLO WAWELU KURWA |
ZAWIŚNIESZ NA HAKU KURWO WZNOSZĄCA MODŁY DO GÓWNIANYCH BOŻKÓW. |
|
| Back to top |
|
 |
Azure The Psychonaut

|
#20 Posted: 25 Jul 2011 01:47 pm Post subject: |
|
|
ZDAZE DO TEGO CZASU WYKUC MIECZ NA LEWAKOW _____________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum
|
D3jsp is proudly powered by phpBB © 2.0 Theme and Forum by tramway
|